De Duiders | Wat kunnen we verwachten van Facebooks metaverse?

De Duiders

Do 25 november 2021

De Duiders | Wat kunnen we verwachten van Facebooks metaverse?

Wetenschappers over het nieuws van de dag. Deze editie: neuropsycholoog prof. dr. Wijnand IJsselsteijn over de plannen van Mark Zuckerberg.

Wie recent zijn Instagram of Whatsapp gecheckt heeft, is misschien iets opgevallen. Facebook heet nu Meta. Deze naamsverandering is niet alleen cosmetisch, maar leidt de nieuwe ambitie van het bedrijf van Mark Zuckerberg in: het ontwikkelen van een metaverse. Een levensechte 3D virtuele omgeving waar de digitale en de echte wereld samenkomen. Waar je kan werken, spelen, winkelen, vergaderen en elkaar ontmoeten. Klinkt mooi, toch? Volgens critici is de timing verdacht. Het bedrijf ligt door de onthulling van de Facebook Files onder vuur vanwege het aanjagen van polarisering en het verspreiden van fake news. Hoe moeten we Zuckerbergs toekomstige sprookjesinternet begrijpen?

In deze editie van De Duiders spreken we met neuropsycholoog prof. dr. Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar Cognition and Affect in Human-Technology Interaction aan de TU Eindhoven. Hoe ziet hij de toekomst van virtual reality voor zich? Is Facebooks metaverse een onvermijdelijke ontwikkeling? En wat doet een virtuele omgeving met ons gedrag?

Spreker

Over deze serie

De Duiders

Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt.