Op de snijtafel: het oor en meer

30
sep
2019

Op de snijtafel: het oor en meer

Zintuigen ontleed
Waarom hoor je soms geluiden die er niet zijn? Hoe werkt je intuïtie? Met psychiater prof. Iris Sommer en anatoom prof. Ronald Bleys.

Mooie muziek, goede gesprekken, het geruis van verkeer: onze omgeving komt voor een groot deel tot leven via onze oren. Veel en constant geluid, maar ook stilte, beïnvloedt je fysieke en mentale gezondheid. Soms horen we dingen die er niet zijn. Denk aan de deurbel die je hoort maar niet gaat of aan je ringtone terwijl je telefoon op stil staat. Of extremer: oorsuizen en het horen van stemmen. Waar komen deze ‘fantoomgeluiden’ vandaan? En waarom ervaren we geluid niet allemaal op dezelfde manier?

In de snijzaal van het Anatomiegebouw begeleiden psychiater prof. dr. Iris Sommer (RUG) en anatoom prof. dr. Ronald Bleys (UMC Utrecht) je door het labyrint van ons oor, van het slakkenhuis tot de kristallen van het evenwichtsorgaan. Daarnaast zal Sommer, die het boek 'De zeven zintuigen' schreef, ook een aantal minder bekende zintuigen bespreken. Zoals gevoel: van propriocepsis - het voelen waar een lichaamdeel is in de ruimte - tot erotische aanrakingen. Als laatste gaan we het hebben over het zesde zintuig, oftewel de intuïtie. Waarom heb je soms een voorgevoel van wat er gaat gebeuren? Of beter gezegd: waarom weet je soms wat er staat te gebeuren? En moet je hierop vertrouwen?

VIDEO: De lezing wordt opgenomen en komt op een later tijdstip online beschikbaar.

DINER: Een unieke ervaring én verzekerd zijn van een plek bij de lezing? Reserveer dan nu voor een 3-gangendiner vooraf (18.00-19.45 uur, €26,50 p.p. excl. drankjes) een tafel of plek aan de netwerktafels door een mailtje te sturen aan info@anatomiegebouw.nl. Meer info.

Sprekers

Datum & tijd
Maandag 30 september 2019 (20:00-21:30)
Locatie
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Zie ook
Direct in je agenda

Over deze serie

Zintuigen ontleed

Anatoom prof. Ronald Bleys legt samen met wetenschappers onze zintuigen op de snijtafel. Hoe nemen we de wereld om ons heen waar?