De Duiders | Brengt Poetin Europa bij elkaar?

De Duiders

Duur 1:00:58 — Do 7 april 2022

De Duiders | Brengt Poetin Europa bij elkaar?

Bestuurskundige prof. dr. Femke van Esch (UU) over Europees leiderschap en de Oekraïne-oorlog.

De EU verrast. Sinds de Russische invasie van Oekraïne toont Europa zich buitengewoon tolerant voor de opvang van vluchtelingen. Van haar reputatie van interne verdeeldheid was niets meer te merken toen de 27 lidstaten razendsnel sancties tegen Rusland uitvoerden. En een Europees leger was nog nooit zo dichtbij als nu.

Hoe spelen de afzonderlijke politieke leiders dit spel? Welke rol hebben zij in de huidige eensgezindheid? Emmanuel Macron, als president van Frankrijk leider van de grootste troepenmacht in de EU, werpt zich op als contactpersoon met Poetin. Bondskanselier Scholz van Duitsland, Europa’s economische zwaargewicht, bleef lang stil maar kiest nu voor militarisering van ongekend niveau. In mediaoptredens verantwoorden ze Europa’s nieuwe gezamenlijke koers met krachtige speeches en beelden.

Bestuurskundige prof. dr. Femke van Esch (UU) onderzoekt hoe je hun woorden en daden kunt interpreteren in de context van EU-beleidsvoering. Hoe zie je aan politieke leiders wat hun plannen zijn? En kun je inschatten waar de Europese koerswijziging in uit zal monden?

---

De stroom aan nieuwsberichten, analyses en opiniestukken over Rusland en Oekraïne kan best overweldigend zijn. De mogelijke gevolgen van Europese acties zijn lastig te voorspellen en het gedrag van wereldleiders is moeilijk te doorgronden.

In De Duiders geeft een wetenschapper scherpe duiding bij de actualiteiten. Wat lijken de media over het hoofd te zien? Wat is de stand van het onderzoek? En hoe kijken wetenschappers naar deze kritische situatie?

In samenwerking met TivoliVredenburg.

Spreker

Over deze serie

De Duiders

Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt.