Banken en crises

Money, money, money

Duur 0:45:00 — Di 7 oktober 2014

Banken en crises

Eeuwenlang golden behoedzaamheid en het vermijden van risico's tot de voornaamste stelregels voor bankiers. Hoe anders is dit nu?

Eeuwenlang golden behoedzaamheid en het vermijden van risico's tot de voornaamste stelregels voor bankiers. Hoe anders is dit nu? Het immorele handelen van de banken leidde mede tot de crisis waar we inzitten. De 'graaiers' aan de top zijn de 'bad guys'. Hoe ontstonden banken? En hoe ontwikkelden die zich tot de bijna almachtige instellingen die het nu zijn? Wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Financiële crises zijn niks nieuws. Maar de ene crisis is de andere niet. Oorzaken, ernst en gevolgen verschillen. Maar er zijn ook overeenkomsten. Zo heeft het Groningen uit de 17e eeuw iets weg van de situatie waarin Griekenland zich nu bevindt. Wat kunnen we leren door te kijken naar de geschiedenis? Wat zijn kenmerkende eigenschappen van de huidige crisis?

Sprekers

Over deze serie

Money, money, money

De financiële sector kampt met een slecht imago. Toch hebben we er ook veel aan te danken. Sociaal-economisch historici Gelderblom en Jonker over de wereld van het geld.