Pillen of praten?

Waanzin

Duur 0:45:00 — Wo 26 maart 2014

Pillen of praten?

Op de bank liggend urenlang gesprekken voeren met de psychiater: die tijd is voorbij. De psychoanalyse is de dinosaurus van de psychiatrie.

Op de bank liggend urenlang gesprekken voeren met de psychiater: die tijd is voorbij. De psychoanalyse is de dinosaurus van de psychiatrie. Ook uitgestorven is het idee dat 'waanzin' te genezen is. Een psychiatrische aandoening is niet langer een karakterzwakte of iets dat terug te voeren is tot een slechte jeugd. Prof. dr. René Kahn legt uit dat we anders naar het brein zijn gaan kijken o.a. door de opkomst van beeldvormende technieken. Door het biologische accent is de behandeling met medicatie toegenomen. Voor zware psychiatrische patiënten, zoals mensen met schizofrenie of zware depressies, zijn pillen dan ook het enige toevluchtsoord. Voor de mildere gevallen kan cognitieve gedragstherapie helpen. Het idee dat men te pas en te onpas naar een pil grijpt lijkt dan ook een fabeltje.

Spreker

Over deze serie

Waanzin

Burn-outs, depressies, angststoornissen – het aantal diagnoses is sterk toegenomen de laatste jaren. Wat is daar de oorzaak van?