Hanssen

Prof. dr. ir. Ramon Hanssen

Geodeet
1 opname & 1 event
Prof. dr. ir. Ramon Hanssen is hoogleraar Geodesie (landmeetkunde) en Satelliet-aardobservatie aan de TU Delft.

Hanssen staat in de wetenschapswereld bekend om zijn onderzoek naar InSAR, een speciale radartechniek waarmee grondvervormingen vanuit satellieten in kaart worden gebracht. Een van de bijzonderste toepassingen van InSAR is de bodemdalingskaart van Nederland, waarop van 200 miljard meetpunten wordt bijgehouden hoeveel de bodem zakt of stijgt. In september 2020 kwam de tweede versie van deze kaart met veel furore vrij op www.bodemdalingskaart.nl . De kaart is voor iedereen te gebruiken.

Hanssen is tevens oprichter van SkyGeo, een TU Delft spin-off die zich bezighoudt met InSAR-toepassingen voor onder andere gemeentes en industrieën. Voor het oprichten van dit bedrijf kreeg hij in 2007 de SBIR-prijs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hanssen promoveerde in 2001 cum laude aan de TU Delft, na onderzoek te hebben uitgevoerd aan o.a. Stanford University in de VS, en het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart DLR. Daarvoor studeerde hij lucht- en ruimtevaarttechniek en geodesie aan de TU Delft.