Dubbelboer

Drs. Niesco Dubbelboer

Oud-politicus
1 opname & 1 event
Drs. Johan Niesco Dubbelboer is sinds 2014 directeur van Agora Europa – stichting voor participatieve democratie. Na twaalf jaar werkzaam te zijn geweest in de landelijke politiek richt hij zich nu weer op het vernieuwen en bevorderen van de democratie. Ook is hij medeoprichter van de beweging ‘Meer Democratie’.

Dubbelboer zet zich in voor het verkleinen van de kloof tussen politiek en burger. In 1995 was Niesco directeur bij Agora Europa, maar verruilde dit in 2001 voor de landelijke politiek. Twaalf jaar zette hij zich in voor de Partij van de Arbeid en was van 2003 tot 2006 lid van de Tweede Kamer. Hij was de initiatiefnemer van het eerste referendum in de Nederlandse geschiedenis, over de EU Grondwet in 2005, en is grondlegger van de Wet Raadgevend Referendum dat in 2015 aangenomen werd. Ook hield hij pleidooien voor een wijziging van het kiesstelsel. In 2006 voerde de Tweede Kamer op zijn initiatief het burgerinitiatief in, het recht voor burgers om onderwerpen te agenderen in de Tweede Kamer indien zij 40.000 handtekeningen weten te verzamelen.

In 2014 was hij een van de oprichters van de beweging 'Meer Democratie'. Deze beweging wil Nederlanders meer zeggenschap geven in de politiek en maatschappij. Zij voeren momenteel acties voor het CETA referendum, de gekozen burgemeester en tegen partijpolitieke benoemingen in de publieke sector.