Jouwe

Drs. Nancy Jouwe

Cultuurhistoricus
2 opnames & 1 event
Drs. Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en freelance onderzoeker, docent en schrijver.

Samen met historici Matthijs Kuipers en Remco Raben publiceerde Jouwe in juni 2021 het boek Slavernij en de stad Utrecht. Deze publicatie is het resultaat van hun universitair onderzoek naar de Utrechtse betrokkenheid bij het mondiale slavernijverleden. Hieruit bleek dat Utrechtse bestuurders en zakenlieden in de zeventiende en achttiende eeuw grootschalig hebben geprofiteerd van slavenhandel en slavenarbeid.

Via haar werkzaamheden bij het transnationale onderzoeksproject Mapping Slavery helpt Jouwe daarnaast bij het in kaart brengen van de Nederlandse rol in de koloniale slavernijgeschiedenis. Jouwe co-publiceerde verschillende boeken, zoals Paradijsvogels in de polder, Papoea’s in Nederland (2012), over de geschiedenis van de Papoea’s. Recentelijk was Jouwe mederedacteur van andere publicaties over de slavernij, zoals De slavernij in Oost en West: het Amsterdam onderzoek (2020) en Slavernij herbezien (2021).

Ook was Jouwe werkzaam als junior-onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht. De afgelopen twintig jaar werkte ze als manager en (adjunct-)directeur in de NGO-sector op het snijvlak van mensen- en vrouwenrechten, kunst, cultuur en erfgoed. Zo was Jouwe in 2010 directeur van Stichting Papua Cultureel Erfgoed (PACE).