Jungmann

Dr. Nadja Jungmann

Rechtsgeleerde
5 opnames & 1 event
Dr. Nadja Jungmann (1974) is lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht.

Jungmann onderzoekt hoe schuldenproblematiek in Nederland (fundamenteel) aangepakt kan worden. De overheid heeft nauwelijks grip op problematische schulden, volgens Jungmann. Overheidsinstellingen werken vaak onbedoeld langs elkaar heen, zodat je wanneer je eenmaal in de schulden zit daar moeilijk meer uitkomt.

In 2017 werd Jungmann verkozen tot Lector van het Jaar. De jury zegt in het rapport: “Jungmann heeft zich ontpopt tot stem in de discussie over schuldenproblematiek, waar zij sinds 2010 onderzoek naar doet. Daarnaast is haar impact ook meetbaar. Zo was het het onderzoek van Jungmann dat ervoor zorgde dat gemeenten in 2016 moesten stoppen met uitsluiting van bepaalde groepen schuldenaren en dat gerechtsdeurwaarders geen beslagen mogen leggen die de schuldenaren alleen maar verder in de problemen brengen.”

Nadja Jungmann studeerde bestuurskunde in Leiden. Ze promoveerde aan diezelfde universiteit op een studie naar de effecten van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) op de uitvoering van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Tijdens en na haar promotieonderzoek was ze betrokken bij verschillende beleidsonderzoeken. In 2009 won ze de ROAimpactprijs voor het onderzoek 'Schulden? De gemeente helpt!'. Dit resultaten van dit onderzoek vormden aanleiding om de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in te voeren, waardoor er meer mogelijkheden kwamen voor maatwerk.