Fridman

Maya Fridman

Cellist
1 event
Maya Fridman is een Russische celliste woonachtig in Nederland. Ze staat dit jaar in de finale van de Dutch Classical Talent Award.

Fridman werd in 1989 geboren te Moskou. Al vanaf een jonge leeftijd gold ze als groot muzikaal talent en na verschillende muziekopleidingen te hebben doorlopen aan onder meer het Moscow State College of Music, studeerde ze uiteindelijk cum laude af bij prominent cellist Dmitri Ferschtman aan het conservatorium in Amsterdam. 

In 2015 bracht Fridman haar debuutalbum The Invisible Link uit, waarna ze in 2017 met haar groep Aeon Trio het album Elegy publiceerde. Hierin worden zowel jazzcomposities als klassieke werken vertolkt. Hetzelfde jaar bracht de celliste tevens haar gelauwerde soloalbum Red Velvet uit, welke een puur klassieke focus had.

Fridman werkte onder andere samen met zangeres Jyoti Verhoeff, pianist Tomoko Mukaiyama en  gitarist Harry Sacksioni. Ook trad ze op in het Koninklijke Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ en TivoliVredenburg. Gedurende 2018 en 2019 is Fridman in residentie bij muziekstichting Gaudeamus te Utrecht.

Foto: Brendon Heinst