Bos

Prof. dr. Kees van den Bos

Psycholoog
9 opnames & 4 events
Prof. dr. Kees van den Bos is sinds 2001 hoogleraar Sociale Psychologie met Inbegrip van de Sociale Psychologie van de Organisatie en sinds 2013 hoogleraar Empirische Rechtswetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Zijn onderzoek richt zich op het sociaalpsychologische perspectief van de rechtsstaat. Uit zijn onderzoek blijkt dat de manier waarop mensen behandeld worden en zich gehoord voelen (met respect, beleefdheid en kans om zegje te doen) een belangrijk element vormt voor het vertrouwen in de rechtsstraat. Waargenomen onrechtvaardigheid voedt juist maatschappelijk conflict en draagt bij aan radicalisering, extremisme en terrorisme.

In 2019 verscheen zijn boek Waarom mensen radicaliseren. Hoe waargenomen onrechtvaardigheid radicalisering, extremisme en terrorisme aanwakkert.

Eerder werkte hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit Leiden. Kees van den Bos promoveerde in 1996 cum laude aan de Rijksuniversiteit Leiden op sociaal-psychologisch onderzoek naar sociale rechtvaardigheid. Sindsdien heeft hij diverse onderzoekssubsidies verworven (onder meer een fellowship van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en een VICI-beurs van NWO), de dissertatieprijs van de Associatie van Sociaal-Psychologische Onderzoekers gewonnen, en verschillende bestuurlijke functies vervuld. Van den Bos werd meerdere keren Psychologiedocent van het Jaar en werd in 2010 en 2011 genomineerd voor algemeen Docent van het Jaar aan de Universiteit Utrecht.