Essaïdi

Jalila Essaïdi

Kunstenaar
3 opnames
Essaïdi is een Bioartist en gebruikt Biologie en Life Sciences als een artistiek medium. Ze maakte onder andere kogelwerende huid met behulp van spinnenzijde.

Door nieuwe kennis en/of materialen te gebruiken van biotechnologie, biedt Essaïdi een perspectief op de sociale, politieke, ethische en culturele problemen die ontstaan door deze relatief nieuwe mogelijkheid van de mens om de mechanismen achter de natuur te begrijpen en te manipuleren. In 2009 won Essaïdi de Designers & Artists 4 Genomics Award voor haar ontwikkeling van kogelwerende huid met behulp van spinnenzijde afkomstig van transgene dieren.

Naast Bioartist is Essaïdi ook lid van de raad van advies van de Lifeboat Foundation en Stichter van het eerste DIY Biohacklab in Eindhoven, welke momenteel in ontwikkeling is.

Ze studeerde in 2009 af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg als Autonoom kunstenaar en eerstegraads kunstdocent. Essaïdi is in drie profielen afgestudeerd; Driedimensionaal autonome vormgeving, Educatief onderzoek en ontwikkeling, Kunstbeschouwing en kunst en cultuurgeschiedenis. In 2009 en 2010 studeerde ze Bioart aan de Universiteit van Leiden.

Momenteel is Essaïdi bezig met haar master kunsteducatie aan de Alliantie Kunsten Fontys Zuyd