Staveren

Prof. dr. Irene van Staveren

Econoom
1 opname & 1 event
Prof. dr. Irene van Staveren is hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie aan het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Haar expertise ligt op het gebied van ethiek en economie. In haar onderzoek verbindt ze de economie met onderwerpen als sociale cohesie, sociale uitsluiting, ongelijkheid en discriminatie. Ook onderzoekt ze ethiek en waarden in de economie.

Van Staveren is projectleider van de online database Indices of Social Development. Daarnaast is ze bestuurslid van het Sustainable Finance Lab, een denktank die een duurzamere financiële sector voor ogen heeft. Ook is ze vicevoorzitter van de Nederlandse tak van Rethinking Economics, een wereldwijde beweging van studenten die een diverser economisch denken bepleiten.

Uit onvrede met de stand van zaken van het economieonderwijs schreef ze het leerboek Introduction to Economics from a Pluralist and Global Perspective (Routledge, 2015). In 2016 publiceerde ze het boek Wat wij kunnen leren van economen die (bijna) niemand meer leest, waarin ze pleit voor een pluralistische benadering van de economie aan de hand van belangrijke inzichten van tien ‘vergeten’ economen. Ook schrijft Van Staveren columns voor Trouw.

Van Staveren studeerde economie en behaalde haar doctoraat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Foto: Eric Brinkhorst