Deleanu

Dr. Hanna Deleanu

Econoom
1 opname & 1 event
Econoom Hanna Deleanu is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en leidt de onderzoeksgroep: Regulation of Innovation - FinTech.

Deleanu is geïnteresseerd in technologische innovaties in de financiële wereld, zoals Bitcoin. Door deze innovaties komen traditionele financiële instituties (banken) steeds vaker buitenspel te staan. Aan deze ontwikkeling kleven ook risico's. Deleanu's werk helpt beleidsmakers regels op te stellen om deze risico's te beperken. In het bijzonder richt ze zich op het tegengaan van financiële criminaliteit, zoals corruptie en het witwassen van geld.

Zo adviseerde zij in de zomer van 2017 in samenwerking met het GovLab van New York University de regering van Mexico in hun anticorruptie beleid. Tussen 2015 en 2017 onderzocht ze aan Yale Law School het potentiële gebruik van cryptovaluta door verschillende types criminelen die hun geld wilden witwassen. Daarvoor was ze tussen 2010 en 2013 betrokken bij een EU-project dat de effectiviteit van Europese maatregelen tegen het witwassen van geld en het financieren van terrorisme in kaart bracht.

Deleanu studeerde economie en rechten, en promoveerde in 2015 aan de Universiteit Utrecht.