Kuipers

Prof. dr. Giselinde Kuipers

Socioloog
6 opnames & 2 events
Prof. dr. Giselinde Kuipers is hoogleraar sociologie aan de KU Leuven.

Kuipers onderzoekt hoe culturele standaarden, zoals humor en schoonheid, tot stand komen in verschillende samenlevingen. Wat zijn de consequenties van die standaarden voor de identiteit van en ongelijkheid tussen sociale groepen? Hierbij richt ze haar onderzoek op meerdere landen, om zo de rol van cultuur en globalisatie te kunnen duiden. Op dit moment schrijft Kuipers het boek Beauty as Taste and Duty, waarin ze de totstandkoming van schoonheidsidealen in relatie tot ongelijkheid analyseert. In 2020 begon ze de podcastreeks Culture and Inequality. Daarin komen verschillende internationale experts aan het woord over vragen als waarom culturele smaak in voedsel, muziek of schoonheid bijdragen aan sociale in- of uitsluiting.

Kuipers is tevens expert op het gebied van de sociologie van humor, waar ze veel onderzoek naar gedaan heeft. Voor haar promotieonderzoek, waarmee ze in 2001 haar PhD behaalde, onderzocht ze hoe grappen ervoor kunnen zorgen dat mensen worden in- of uitgesloten. In 2006 verscheen haar boek Good Humor, Bad Taste: A Sociology of the Joke, waarvan de herziene versie in 2015 uitkwam bij uitgeverij De Gruyter.

Voor haar aanstelling aan de KU Leuven, bekleedde Kuipers de positie van hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam van 2012 tot 2019.