Kramer

Prof. dr. Gert Jan Kramer

Hoogleraar duurzame energiesystemen
1 opname & 1 event
Sinds mei 2016 is prof. dr. Gert Jan Kramer professor Sustainable Energy Supply Systems bij het Copernicus Instituut Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht.

Sinds januari 2018 is Kramer hoofd van Energy & Resources groep, onderdeel van hetzelfde instituut. Zijn onderzoeksinteresse ligt voornamelijk in energietransitie als een technologisch en socio-technisch fenomeen.

In zijn onderzoek houdt Kramer zich bezig met de beoordeling en inschatten van toekomstige energie technologie, met een focus op de rol van CO2 in het toekomstige energiesysteem en energietransitie. In zijn onderzoek modelleert hij mogelijke energiesystemen en betrekt daarbij niet alleen technologische ontwikkelingen, maar ook hoe actoren (bijvoorbeeld consumenten en bedrijven) invloed hebben op een mogelijke energietransitie.

Hij schreef het gratis e-book (bij Shell) The Colours of Energy – essays on the future of energy in society. Kramer is jarenlang onderzoeker bij Shell geweest, waar hij adviseur was op het gebied van alternatieve energie. Hij studeerde natuurkunde aan de Universiteit Leiden, waar hij ook promoveerde.