Kluwer

Prof. dr. Esther Kluwer

Psycholoog
4 opnames & 1 event
Esther Kluwer is senior docent en onderzoeker aan het departement Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Hiernaast is ze bijzonder hoogleraar Duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit.

Kluwer doet onderzoek naar de determinanten en gevolgen van duurzame partnerrelaties. De centrale vraag is wat partnerrelaties duurzaam maakt én hoe relaties, als ze in problemen gekomen zijn, kunnen worden geholpen. Ook onderzoekt ze wat de invloed is van de kwaliteit van partnerrelaties op het welzijn van partners en hun kinderen. Haar werk beslaat een diversiteit aan onderwerpen, zoals relatieconflict, vergeving, autonomie en verbondenheid, de transitie naar het ouderschap, werk-privé balans, echtscheiding, interventies, en (forensische) mediation bij vechtscheidingen.

Uit haar onderzoek blijkt dat onder andere verbondenheid en autonomie van essentieel belang zijn voor een goede relatie. Partners die op beide kenmerken hoog scoren, gaan bijvoorbeeld beter om met conflicten, omdat ze de eigenschappen van de ander los kunnen zien van wie zij zelf zijn of wat zij doen. De fouten van de ander hebben minder weerslag op het eigen zelfbeeld.

In 1998 promoveerde Kluwer aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over relatieconflicten over de taakverdeling rondom de komst van het eerste kind. Daarna werkte zij twee jaar als universitair docent bij de Vakgroep Sociale Psychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam.