Dijn

Prof. dr. Annelien de Dijn

Geschiedkundige
2 opnames & 2 events
Prof. dr. Annelien de Dijn is hoogleraar Politieke Geschiedenis aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht.

In haar onderzoek richt ze zich op de geschiedenis van politiek gedachtegoed in Europa en de Verenigde Staten, van de oudheid tot nu. Daarbinnen is ze onder andere geïnteresseerd in de beladen geschiedenis van vrijheid in het Westen. In haar meest recente boek Freedom: An Unruly History, dat in 2020 uitkwam bij Harvard University Press, onderzoekt ze hoe het begrip van vrijheid in Europa en de Verenigde Staten de afgelopen 2000 jaar is ontwikkeld en veranderd. We neigen te denken over vrijheid als een waarde die het beste beschermd is door de grenzen van staatsbemoeienis in te perken. Maar welke politieke actoren kwamen op voor dit vrijheidsbegrip, en met welke doelen? Dat is de centrale vraag die De Dijn in haar boek bespreekt. Ze won met dit werk de 2021 PROSE Award voor Filosofie.

De Dijn promoveerde aan de Universiteit Leuven op haar proefschrift: Aristocratic Liberalism in France. Voor haar aanstelling als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht in 2018, werkte De Dijn als universitair docent politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam.

De Dijn is tevens voorzitter van de onderzoeksgroep Political History aan de Universiteit Utrecht.