Berg

Prof. dr. Agnes van den Berg

Psycholoog
1 opname & 1 event
Prof. dr. Agnes van den Berg is omgevingspsycholoog.

Prof. dr. Agnes van den Berg is omgevingspsycholoog met een speciale interesse in het belang van natuur voor gezondheid en welzijn. Ze werkt als zelfstandig onderzoeker en is sinds januari 2022 een samenwerkingsverband aangegaan met de Universiteit Twente.

Van den Berg houdt zich al ruim twintig jaar bezig met natuur en natuurbeleving en was een van de eerste onderzoekers die het effect van groen op onze gezondheid ging onderzoeken. Ze deed onder andere onderzoek naar het effect van tuinieren, van verblijf in de natuur en de invloed van kamerplanten. Dat natuur een positieve invloed op onze gezondheid heeft is steeds duidelijker, maar waardoor dat effect precies ontstaat is niet met zekerheid te zeggen. Van den Berg doet daarom ook onderzoek naar de onderliggende mechanismes die dit kunnen verklaren.

Daarnaast is van den Berg eigenaar van Natuurvoormensen, een bureau voor omgevingspsychologisch onderzoek. Via Natuurvoormensen doet van den Berg onderzoeksprojecten, lezingen en adviezen rondom het thema natuurbeleving en gezondheid.

Van 2012 tot 2021 was zij bijzonder hoogleraar Natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).