Vergezichten

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

In onzekere tijden hebben we behoefte aan vooruitzien. Daarom heeft Studium Generale vooraanstaande wetenschappers en bestuurders gevraagd in te gaan op ontwikkelingen in de wetenschap en maatschappij, en een visie te geven op de toekomst. Welke rol heeft wetenschap in de veranderende wereld? En hoe moeten politiek en beleid hierop inspringen?

Moeten we bang zijn voor de toekomst, waarin de wereld misschien wel wordt beheerst door pandemieën? Of is dit juist een stimulans om met virologen van China tot Mexico een wereldwijd programma op te stellen? Nanotechnologie maakt futuristische fantasieën mogelijk die veel verder reiken dan een slimme koelkast: supersnelle computers, 3D-printen, medicijnen die precies op de juiste plaats terecht komen in het lichaam, maar ook een schone waterstofeconomie.

Mogen we vooruitgang verwachten als we niet investeren in onderzoek, onderwijs en aandacht voor talent? Kunnen we om te beginnen vooruitgang anders definiëren? Bijvoorbeeld door geluk als economische factor te beschouwen? En wat zouden de onderzoeksprioriteiten moeten zijn de komende jaren? De mondiale problemen zullen alles van de wetenschap vragen. Misschien op een andere manier dan vroeger. Door niet meer alleen te werken vanuit disciplines maar ook door vakgebieden te combineren. Welke rol is er weggelegd voor fundamenteel onderzoek en samenwerking met andere partijen dan de universiteit?

Laat je inspireren door mensen die nieuwe richtingen durven aan te wijzen en discussieer mee.

Sprekers: prof. dr. Marion Koopmans, prof. dr. Jos Engelen, prof. dr. ing. Dave Blank, Femke Halsema en Doekle Terpstra.