Stof tot nadenken

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Steeds meer mensen herontdekken de schoonheid van 'oude' materialen en de daarmee verbonden ambachten. Werken met je handen is weer hip: zelf kleding of meubels maken van hergebruikte stof of hout. Denk ook aan wildbreiers die spontane breisels verspreid door de stad aanbrengen. Aan de andere kant gebruiken kunstenaars ontwikkelingen op technologisch gebied. Een kogelwerende huid, onbreekbaar glas of onzichtbaar makend textiel: het is al mogelijk. We zien onszelf graag als meester van de materiële wereld, maar zijn we dat ook? De beeldhouwer die een beeld maakt uit marmer - bepaalt hij of het marmer hoe het beeld eruit zal zien? De aard van het materiaal is misschien wel belangrijker dan we denken.

Bij virtuele werelden mis je de basale eigenschappen van het materiaal: hoe iets klinkt, voelt en ruikt. Hoe ontwerp je een virtuele wereld die echt lijkt? De 3D-printer print digitaal ontworpen brillen en in de toekomst wellicht zelfs een nieuwe nier of nieuw bot ter plekke voor iemand in Afrika. De zogenaamde material sciences ontwikkelen nieuwe materialen die de interactie met ons aangaan. Materialen die je intelligent of sociaal kunt noemen. Tegelijkertijd zijn grondstoffen schaars en moeten we natuurlijke materialen extra beschermen. Ook dit verandert de verhouding tussen mens en materie.

In zes dubbellezingen gaan wetenschappers en kunstenaars in op materiaal als ambachtelijk en technologisch product en als iets dat verre van passief is en ons leven wel degelijk bepaalt.

Georganiseerd in samenwerking met dr. Ann-Sophie Lehmann, departement Media- en Cultuurwetenschappen, UU.

Maandag 24 september
Matter over mind, mind over matter
Prof. Timothy Ingold (Social Anthropology, University of Aberdeen) en dr. Ann-Sophie Lehmann (Media- en Cultuurwetenschappen, UU)
Deze lezing is in het Engels

Maandag 1 oktober
Zelfherstellend materiaal
Prof. dr. ir. Sybrand van der Zwaag (Lucht- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft) en dr. Imar de Vries (Media- en Cultuurwetenschappen, UU)

Maandag 8 oktober
Alchemie en design: nieuwe materialen scheppen
Prof. dr. Frits Scholten (hoofdconservator beeldhouwkunst, Rijksmuseum en Kunstgeschiedenis, VU) en Jalila Essaïdi (bio-artist)

Maandag 22 oktober
Echte beleving in een virtuele wereld
Dr. Sylvia Pont (Industrial Design, TU Delft) en prof. dr. Ben Schouten (Industrial Design, TU/e)

Maandag 29 oktober
Goed spul: materiaal met morele eigenschappen
Bas van Abel (creative director, Waag Society) en Ronald Gijsbertsen (actieonderzoeker en directeur SOMO)

Maandag 5 november
Van religieuze verering tot wegwerpcultuur
Prof. dr. Birgit Meyer (Religiewetenschappen, UU) en Christien Meindertsma (vormgever)