Spiegeltje, spiegeltje

Over deze serie

2017

Wetenschappelijke kennis weerspiegelt nooit direct de realiteit. Met modellen, steekproeven en andere representaties proberen wetenschappers de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen, of voorspellingen te doen. Hoe ze daarbij te werk gaan, verschilt per vakgebied. Kun je wispelturig menselijk gedrag voorspellen op basis van berekende computersimulaties? Wat zegt een medicijntest op mannelijke muizen over de werking op mensen? En hoe betrouwbaar zijn economische prognoses gegrond in formules en statistiek?

De bril waardoor wetenschappers kijken, heeft consequenties voor de bevindingen die ze doen. Hoe sturen modellen het denken? En waar schieten representaties te kort? In deze wetenschapsfilosofische serie gaan we met acht sprekers uit verschillende vakgebieden op zoek naar het wat, hoe en waarom van representatie in wetenschappelijk onderzoek.

Studiepuntencursus

Voor studenten te volgen binnen de cursus Wetenschapsfilosofie (201600030). De na-inschrijving vindt plaats op 23 en 24 januari via Osiris. Meer informatie over specifiek de cursus vind je hier: https://www.uu.nl/wetfilos/.