Ondeugd en economie

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Over deze serie

Engelstalig

Zijn ondeugden altijd slecht of kan de maatschappij er ook baat bij hebben? De 18e eeuwse filosoof Bernard Mandeville was van mening dat de mens goed noch slecht is; hij is functioneel en volgt alleen zijn eigenbelang. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Prostitutie en hebzucht stimuleren bijvoorbeeld de economie.

Mandevilles ideeën hebben via Adam Smith een grote invloed gehad. Beide denkers zien de markt als amoreel en juist daarom zijn ze van mening dat mens en markt regels nodig hebben. Dit terwijl huidige vooraanstaande economen een onbeteugelde vrije markt prijzen als remedie tegen de financiële crisis.

Arnon Grunberg gaat in dialoog tijdens de Nacht van Descartes met prof. Deirdre McCloskey (The University of Chicago) over de mens, ondeugden en de vrije markt. Met een inleiding van dr. Harro Maas (REBO, UU) en prof. dr. Inger Leemans (Cultuurgeschiedenis, VU).

Ter gelegenheid van het symposium hebben het Descartes Centre, Studium Generale en het digitale universiteitsblad DUB een columnwedstrijd uitgeschreven over deze vraag. De opdracht luidt

Schrijf een column naar aanleiding van het volgende citaat uit Bernard Mandevilles The Fable of the Bees: “Fools only strive./To Make a Great an Honest Hive.”?

Kijk voor toelichting over de columnwedstrijd hier.

Bekijk hieronder het promofilmpje van Ondeugd en economie.