Over deze serie
Soms lopen conflicten zo uit de hand dat groepen tegenover elkaar komen te staan in een gewapende strijd. De vlam kan plotseling in de pan slaan, zoals in Joegoslavië en Rwanda waar buren en vrienden in korte tijd in vijanden veranderden. Hetzelfde gebeurt nu in Syrië. De weg terug naar vrede is dan niet makkelijk. Want hoe herenig je mensen die elkaar kort daarvoor nog naar het leven stonden?
Ons rechtsgevoel wil dat de verantwoordelijken gestraft worden, daarom is er het Internationaal Strafhof. In veel conflicten is het aantal daders groot en zijn daders tegelijk slachtoffer. In Zuid-Afrika onderdrukte het apartheidsregime de zwarte bevolking decennia lang. Hoe dan verder? Soms is gehoord worden zoals door waarheidscommissies belangrijker dan vergelding.
Na een inleiding van prof. dr. Beatrice de Graaf (Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, UL) kun je aan verschillende tafels discussiëren over schuld, boete en verzoening. Neem plaats aan een van de tafels en ga in discussie met prof. dr. Rosemarie Buikema (Media en Cultuurwetenschappen, UU), prof. dr. Micha de Winter (Pedagogiek, UU), Lia van Broekhoven (Human Security Collective), dr Lucien van Liere (Filosofie en Religiewetenschappen, UU), ir. Ingeberte Uitslag (Dialogue for Peaceful Change, Oikos), dr. Antoine Buyse (Internationaal en Europees Recht, UU), Lieutenant-Kolonel dr. Robèrt Gooren (K.N.L), Carrie van der Kroon (specialist kinder- en mensenrechten) en Lotte van Elp (journalist). Op het podium gaan de experts aan het eind van de avond met elkaar en de zaal in gesprek.
Rondleiding Peace of cake? tentoonstelling
Dinsdag 1 oktober
Het Universiteitsmuseum laat met de tentoonstelling Peace of cake?de dilemma's zien waar mensen mee te maken krijgen na een conflict. Wil je inzicht krijgen in het vak van een tentoonstellingsmaker schrijf je dan nu in! Want het museum organiseert een drietal rondleidingen. Ontmoet de tentoonstellingsmakers en spreek met hen over hoe je zo'n moeilijk thema als postconflict verbeeldt. Hoe maak je invoelbaar dat een oorlogsmisdadiger zelf vaak ook slachtoffer is? Moet je proberen alle daders te straffen of heeft het achterhalen van de waarheid prioriteit? En hoe toon je die dilemma's?
Inschrijven voor deze rondleiding kan via deze link. Kies daar het tijdstip en laat je gegevens achter.
Tijd: 18.30 – 19.00 uur 19.00 – 19.30 uur.
Deelname: Gratis