Machtige geheimen

Over deze serie

2016

In deze tijd van open access en transparantie kent de wetenschappelijke praktijk nog veel geheimen. Denk aan censuur op publicaties van virusonderzoek uit veiligheidsoverwegingen, of aan medische onderzoekers die zelf informatie achter gesloten deuren houden vanwege ethische implicaties.

Soms is geheimhouding gewenst: artsen moeten in vertrouwen met patiënten kunnen praten en antropologen met hun bronnen. Elke discipline kent zo zijn eigen raadsels en mysteries. Als historicus duik je de archieven in op zoek naar verborgen informatie terwijl de informaticus data moet beschermen tegen pottenkijkers met kwade bedoelingen. Wetenschap onthult dus niet alleen, ze verhult ook. In hoeverre zit dit de zoektocht naar kennis in de weg?

In deze wetenschapsfilosofische serie gaan we het komend voorjaar met acht sprekers uit verschillende vakgebieden op zoek naar het wat, hoe en waarom van geheimen in praktijken van wetenschappelijk onderzoek. Van doofpotaffaire tot complottheorie en van bioterrorisme tot een geheimpje van jou alleen.