Levenskunst als kunst en wetenschap

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

'Waarom zou niet iedereen van zijn leven een kunstwerk maken?' Deze vraag van Michel Foucault is nog steeds relevant, nu de grote idealen en utopieën zijn verbleekt. De autonome mens moet zelf zijn leven vormgeven, maar de moderne vrijheid lijkt even vaak een lust als een last. Wat hebben literatuur en filosofie te bieden bij het nadenken over wie we zijn?

Prof. dr. Maarten van Buuren (Moderne Letterkunde, UU) en prof. dr. Joep Dohmen (Wijsgerige en Praktische Ethiek, UvH) gingen in de serie Levenskunst bij Studium Generale in discussie over de manier waarop filosofen en schrijvers denken over het betekenisvol maken van je leven. In de Kunst- en wetenschapslezing onderzoeken zij wat de confrontatie van filosofie, literatuur en wetenschap oplevert. Aan de hand van lichte en donkere schrijvers en filosofen van Montaigne tot Houellebecq gaan ze in op de conditie van de moderne mens. Zo verschijnt een rijk palet aan levenshoudingen: vitale en krachtige, maar ook sombere en sceptische. Hoe hoog ligt de prijs van de vrijheid?

De Kunst- en wetenschapslezing is in het leven geroepen bij het afscheid van André Klukhuhn, toenmalig directeur van Studium Generale, om de relatie te belichten tussen kunst en wetenschap: twee manieren om uitdrukking te geven aan hoe we de wereld ervaren.

Naar aanleiding van de serie Levenskunst verschijnt bij uitgeverij Ambo het boek De prijs van de vrijheid, dat deze avond, maandag 11 april, wordt gepresenteerd.

In samenwerking met...

Home Academy

Ambo | Anthos