Kunst- en wetenschapslezing

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

De wereld die een schrijver of schilder ons voorspiegelt, kan net zo echt of absurd aandoen als de wereld van een wiskundige, theoretisch fysicus of filosoof. De meest inspirerende wetenschappers en kunstenaars ontdekken en verkennen nieuwe gebieden of kijken met andere ogen naar territorium dat als bekend werd verondersteld.

Nieuwsgierigheid en creativiteit kenmerken pioniers, zowel in het lab als in het atelier. Op het moment dat kennis, schoonheid, werkelijkheid en fictie verweven raken en kunstenaars en wetenschappers buiten de gebaande paden treden, is onderzoek misschien wel op zijn best. Kunst en wetenschap vullen elkaar aan. In een schilderij zijn dingen uit te drukken die dat niet zijn in de wetenschap en andersom.

Socioloog en kunstliefhebber prof. dr. Paul Schnabel neemt de Utrechtse caravaggisten onder de loep. Tijdens hun opleiding reisden zij door steden in Europa en raakten beïnvloed door Caravaggio. Welke rol spelen knooppunten van wetenschap en kunst bij het verspreiden van cultureel erfgoed?

Studium Generale organiseert deze lezing in samenwerking met het internationale literatuurfestival City2cities. Dit festival verbindt jaarlijks de stad Utrecht met twee andere literaire steden: dit jaar Berlijn en Lissabon met o.a. optredens van Armando, António Lobo Antunes en Daniel Kehlmann. De kunst- en wetenschapslezing wordt elk jaar georganiseerd en is in het leven geroepen bij het afscheid van André Klukhuhn, toenmalig directeur van Studium Generale, om de relatie te belichten tussen kunst en wetenschap: twee manieren om uitdrukking te geven aan hoe we de wereld ervaren.