Iets nieuws onder de zon

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

De fascinatie voor het onmetelijke heelal, de planeten en de sterren is zo oud als de mensheid. Ook als wetenschap is de sterrenkunde al duizenden jaren oud. Toch is er nog steeds veel nieuws te melden.

Onze kennis van de zaken die bestudeerd worden in de sterrenkunde is vaak ontleend aan slechte sciencefiction: reizen door de tijd, ontmoetingen met buitenaardse wezens. Het kan niet gek genoeg. In deze lezingenserie scheiden vooraanstaande wetenschappers de 'science' van de 'fiction'. Ze beantwoorden vragen als: Is buitenaards leven erg waarschijnlijk? Bestaat er zoiets als tijdreizen door zwarte gaten? En wat is de invloed van de zon en de maan op de aarde. Moeten we in de toekomst rekening houden met zonnestormen die je gps-ontvangst kunnen verstoren?

Sommige van deze vragen zijn makkelijk te beantwoorden, met andere worstelt de wetenschap al jaren. Toch verwachten sterrenkundigen de komende tijd een aantal antwoorden te krijgen op fundamentele vragen. Bijvoorbeeld over het ontstaan van het heelal. Dit komt onder anderen door de nieuwe deeltjesversneller in Genève, waarin natuurkundige krachten kunnen worden nagebootst en gemeten. En hoe zat het ook alweer met dat zwarte gat waarin de hele aarde zou verdwijnen als die deeltjesversneller wordt aangezet?

Dit programma kwam tot stand i.s.m. de vakgroep Sterrenkunde van de Universiteit Utrecht in het kader van het jaar van de Sterrenkunde, 400 jaar nadat Galileo Galilei zijn telescoop bouwde.

Sprekers: Govert Schilling, prof. dr. Frank Verbunt, dr. Daphne Stam, prof. dr. Renate Loll.

In samenwerking met...

Vakgroep Sterrenkunde (Departement Natuur- en sterrenkunde, UU)