Het brein

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

We zijn ons bewust van de dingen om ons heen en van onszelf. Maar wat is bewustzijn precies? Niemand kan dat goed uitleggen of beschrijven. Toch hebben we daar behoefte aan. Waarom? Onze opvattingen over bewustzijn bepalen het beeld van onszelf. Is de mens wel zo uniek? Onderscheidt het bewustzijn ons van de aap? Waar zetelt het bewustzijn dan, in onze hersenen of ergens anders?

In deze serie lezingen combineren de sprekers verschillende disciplines. Allereerst zullen ze het begrip onder de loep nemen. Is het zinnig om bewustzijn en onderbewustzijn van elkaar te scheiden? Zijn we ons bewust van alles wat we weten? Grote denkers in de geschiedenis hebben zich hierover gebogen. Nu zoeken ook psychologen en neurologen naar antwoorden. De cognitieve kunstmatige intelligentie kan het menselijk brein nabootsen met computers en robots. Maar hebben die ook bewustzijn?

De complexiteit van de menselijke taal suggereert dat ons bewustzijn fundamenteel anders is dan dat van andere diersoorten en pas laat in de evolutie is ontstaan. Had een Neanderthaler al bewustzijn? Mogelijk ontwikkelt ons bewustzijn zich nog steeds. We kunnen het onze voorouders niet vragen, maar het bestuderen van grottekeningen, archeologische vondsten en historische teksten geeft veel inzicht. En het nieuwste hersenonderzoek, helpt dat ons verder het abstracte begrip bewustzijn in concrete beelden te vangen? Of moeten we concluderen dat het toch ongrijpbaar blijft?

Sprekers: prof. dr. Bas Haring, dr. Rik Smits, dr. Jan Sleutels en dr. Iris Sommer.

Prof. dr. Bas Haring zijn lezing over bewustzijn zijn tevens opgenomen door Home Academy.

In samenwerking met Home Academy