De speurtocht naar buitenaards leven

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Zijn wij alleen in het heelal? Is de aarde de enige bewoonde planeet? En als er elders ook leven is, hoe komen we daar dan achter? Het zijn vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighoudt. Wetenschapsjournalist Govert Schilling laat je kennismaken met de allernieuwste inzichten.

De aarde is een kleine planeet in een groot universum. De zon is slechts een van de miljarden sterren in ons Melkwegstelsel, en onze Melkweg is een van de talloze sterrenstelsels in het heelal. Hoe uniek is de aarde? En kan er ook op andere plaatsen in het heelal leven zijn ontstaan?

Sinds 1995 weten we dat andere sterren ook door planeten worden vergezeld. Inmiddels zijn er al vele honderden van zulke 'exoplaneten' gevonden. Daar zitten ook planeten tussen die als twee druppels water op de aarde lijken. Zou daar ook leven kunnen zijn ontstaan? En zo ja, hoe heeft zich dat dan ontwikkeld?

In twee lezingen beschrijft Govert Schilling de speurtocht naar buitenaards leven, vanaf de allereerste ideeën van honderden jaren geleden tot de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het astronomisch onderzoek. Hij schetst een fascinerend beeld van de plaats van aarde en mens in ruimte en tijd, en staat ook stil bij de vraag of we ooit zullen kunnen communiceren met buitenaardse levensvormen.

Woensdag 4 december

Marsmannetjes en leven in het zonnestelsel

Woensdag 11 december

Exoplaneten en E.T.