Geweest

Laad meer

Video's

Laad meer

Podcasts

Laad meer

Artikelen

Laad meer

Over deze serie

Een serie over voedsel als hype, de misverstanden die nog steeds bestaan en een demonstratie van moleculair koken.

Voeding is een hype. Fruitsapjes beloven de eeuwige jeugd en margarine zou de intelligentie bevorderen. Eten houdt ons meer dan ooit bezig. Zo tellen we het liefst alle calorieën die we innemen en denken we erover na of we biologisch willen eten of vanaf vandaag liever als vegetariër door het leven gaan. De overvloedige aanwezigheid van voedsel in het Westen heeft ervoor gezorgd dat nu al één op de acht kinderen te dik is. We weten steeds meer over voedsel. Toch houden een aantal misverstanden over eten hardnekkig stand.

In deze lezingenreeks laten wetenschappers zien wat vanuit hun vakgebied waar en onwaar is. Daarnaast spiegelen zij ons een toekomstbeeld voor. Worden we allemaal te dik of kunnen we met behulp van ons individuele profiel een optimaal dieet volgen? Is vlees uit de bio-industrie nog wel veilig of is het verstandiger om in de toekomst vlees 'na te maken' in het lab? En moleculair koken, is dat lekker?

Maandag 15 oktober

Moderne eetpatronen

Prof. dr. Lucas Reijnders

Milieukunde, UvA

Maandag 22 oktober

Misverstanden over gezond eten

Prof. dr. ir. Jaap Seidell

Voeding en gezondheid, VU

Maandag 29 oktober

Gegarandeerd veilig vlees?

Prof. dr. Frans van Knapen

Diergeneeskunde, UU

5 november geen lezing

Maandag 12 november

Nutrigenomics, voeding voor jouw genetische profiel

Dr. ir. Ben van Ommen

TNO Kwaliteit van leven

Maandag 19 november

De moleculaire keuken: lezing en demonstratie

Cook and Chemist

kok Eke Mariën en scheikundige dr. Jan Groenewold

Maandag 26 november

Gestoord eetgedrag

Prof. dr. Roger Adan

Geneeskunde, UU