Econoom Joop Schippers (Universiteit Utrecht) onderzoekt onze kwetsbare arbeidsmarkt. Hij ziet een kans in de inzet van robots, arbeidsmigranten en een herverdeling van Nederlandse arbeiders. Wie zet jij waar in?
In 2040 is er een tekort aan werknemers. In dit experiment mag jij zelf bepalen hoe je de arbeidsmarkt inricht, om de krapte op te lossen. Waar zet jij robots in? Welke sector moet krimpen? En hoe wil je de vrijgekomen arbeidskrachten dan gebruiken?
Klik snel verder voor een korte uitleg.
Hieronder zie je in het rood hoeveel vacatures er per sector ongeveer gaan zijn.
Straks zie je nog een keer de arbeidsmarkt van de toekomst. Nu mag jij zelf gaan bedenken hoe je de tekorten wil opvullen. Alle banen, vacatures en in te zetten arbeidskrachten worden verbeeld door bolletjes. Dit is waar de bolletjes voor staan:
Een baan die al bezet is
Het werk wordt gedaan door een werknemer.
Een vacature
Dit is een baan waar vraag naar is, maar nog niet vervuld is.
Mensen die nu nog buitenspel staan
Mensen die extra scholing of aanpassingen nodig hebben om (meer) te werken, maar dat nu nog niet doen. Denk aan mensen met een deeltijdbaan die een dag extra kunnen werken, of arbeidsongeschikten die met een aangepaste werkplek best aan de slag kunnen.
Robots en AI
Robots en kunstmatige intelligentie (AI) die werk kunnen overnemen of efficiënter kunnen maken. Dit geldt vooral voor banen in de industrie. In sectoren met veel mensenwerk, zoals de zorg of het onderwijs, kunnen ze minder goed helpen.
Arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten die vanuit het buitenland in Nederland komen werken. In de zorg en het onderwijs zijn ze vanwege de taalbarrière maar beperkt in te zetten.
Klik op de sectoren en bepaal jij hoe de tekorten wil opvullen. Kies wat jij belangrijk vindt! Je hoeft niet alle bolletjes in te zetten, bijvoorbeeld als je geen extra arbeidsmigranten naar Nederland wilt halen.
Je mag ook sectoren inkrimpen of uitbreiden. Als je defensie bijvoorbeeld minder belangrijk vindt dan de agrarische sector, dan mag je een beperkt aantal medewerkers omscholen om ze ergens anders in te zetten. We gaan er hierbij even vanuit dat omscholing altijd mogelijk is.
Bijna klaar! Nog een paar laatste vragen.