Slaap er nog een nachtje over

We doen het één derde van ons leven, gemiddeld acht uur per dag: slapen. Een goede nachtrust is enorm belangrijk, maar soms lig je wakker door stress, lawaai of zonder reden. Wat doet het met je lichaam als je een slechte slaper bent? En hoe ziet gezonde slaap er eigenlijk uit?
Leestijd 2 minuten — Di 25 april 2023

Wat voor jou rust betekent, betekent actie voor je lichaam en brein. Deze zijn namelijk enorm actief tijdens het slapen. Eiwitten worden aangemaakt, spieren herstellen en de belangrijkste dingen in je kortetermijngeheugen worden verplaatst naar je langetermijngeheugen. Zonde van je collegegeld dus als je ’s nachts niet slaapt.

Slecht slapen zorgt voor moeheid en een gebrek aan concentratie, maar is ook funest voor je mentale gezondheid. Na de non-remslaap kom je terecht in de remslaap, ook wel de droomslaap genoemd. “In je remslaap verwerk je je emoties, met name negatieve emoties,” legt kinderarts en slaap expert dr. Jeroen Dudink (UMC Utrecht) uit tijdens het Betweter Festival. De remslaap zwakt de emotionele lading van een herinnering af, de volgende dag weet je nog wat je hebt meegemaakt maar je voelt er niet die sterke emoties bij. Slecht slapen is daarmee een belangrijke risicofactor voor allerlei vormen van emotionele ontregeling.

Omdat de sterke emotie niet wordt afgezwakt voelen mensen met een rusteloze remslaap zich de volgende dag vaak nog slechter. Om te voorkomen dat onrustige slapers in een spiraal komen van slecht slapen en nog slechtere dagen is slaaponderzoeker Eus van Someren aan het kijken naar een manier om die onrustige remslaap aan te pakken. In een interview met de Volkskrant vertelt Van Someren dat hij onderzoek gaat doen naar een pil die de remslaap rustiger maakt. Hiermee zouden ook de (emotionele) problemen, die met deze onrustige remslaap gepaard, gaan deels opgelost kunnen worden.

Slaap heeft dus grote invloed op je gemoedstoestand. Wie goed uitgerust is kan meer aan, is optimistischer en actiever. Een goede nachtrust is van groot belang. Maar hoe ziet gezonde slaap er nu eigenlijk uit? En welke impact heeft het op je leven als structureel slaap te kort komt? Kijk de opname met dr. Jeroen Dudink hier terug.