Worden we straks allemaal 120?

119 jaar en 107 dagen oud: dat was de leeftijd van de op maandag overleden Kane Tanaka, de op één na oudste persoon ooit. Is deze leeftijd binnenkort voor ons allemaal weggelegd? En hoe kunnen we op een gezonde manier oud worden?
Leestijd 2 minuten — Di 26 april 2022

De op één na oudste mens ooit, Kane Tanaka uit Japan, overleed afgelopen maandag op de leeftijd van 119 jaar en 107 dagen. De alleroudste mens ooit, de Franse Jeanne Calment, was zelfs bijna 122 en een half jaar oud toen ze in 1997 stierf. Hoewel de leeftijd die deze mensen hebben bereikt uitzonderlijk blijft, worden mensen in het algemeen steeds ouder. Er zijn steeds meer mensen die de mijlpaal van 100 jaar behalen, en de gemiddelde levensverwachting is in de afgelopen 150 jaar enorm gestegen. Wat betekent dit voor de toekomst?

De stijgende levensverwachting roept ook de vraag op hoe lang deze stijging nog door kan gaan. Kunnen we misschien wel onsterfelijk worden? Volgens verouderingsbioloog dr. Peter de Keizer (UMC Utrecht) hoeven we over onsterfelijkheid en eeuwige jeugd nog niet na te denken: het menselijk lichaam heeft nou eenmaal een limiet. Dan rest de vraag: hoe word je zo oud? Wat moet je doen, of wat moet je laten? Menigeen is op zoek naar het geheim om zo oud mogelijk te worden en zo lang mogelijk gezond te blijven.

En hoewel de medische wetenschap veel kan doen om te zorgen dat wij gezonder ouder worden, is onze leefstijl gedurende ons hele leven belangrijk, benadrukt De Keizer. Tegelijkertijd hebben zowel je genen als sociaaleconomische achtergrond invloed op hoe je ouder wordt. Je moet dus ook een beetje geluk hebben met de situatie waarin je geboren wordt: “gezond ouder worden begint al bij de conceptie”, aldus verplegingswetenschapper prof. Marieke Schuurmans (UMC Utrecht). 

Wil je meer weten over wat het betekent om ouder te worden en hoe we op een gezonde manier oud kunnen worden? Bekijk de opname van het Science Café Ouderdom hier.