Le Pen for president?

Al maanden ging president Emmanuel Macron aan kop in de peilingen voor de Franse presidentiële verkiezingen. Sinds enkele weken is de strijd met rechts-radicale kandidaat Marine Le Pen echter behoorlijk spannend. Verovert rechtspopulisme het Franse presidentschap?
Leestijd 2 minuten — Di 12 april 2022

Het zou een simpele verkiezingsstrijd worden in Frankrijk. Hoewel Macron lange tijd verzekerd leek van een tweede presidentiële termijn, gooit de de teruglopende koopkracht roet in het eten. Het gevolg: afgelopen weekend behaalde president Macron in de eerste stemronde met 27,6 procent nog maar net de meeste stemmen. Zijn rechts-populistische rivale Marine Le Pen volgde hem op de voet met 23,4 procent, berichtte de NOS.

Macron leek zich de afgelopen weken juist populairder te maken bij het electoraat vanwege zijn leidende rol als Europees onderhandelaar in de Rusland-Oekraïne oorlog. Door de pandemie en de oorlog in Oekraïne stegen de energie- en voedselprijzen echter hard, resulterend in de hoogste inflatie in Frankrijk sinds de jaren tachtig. Terwijl Macron wordt weggezet als Parijse elitair, stelt Le Pen zich op als vertegenwoordigster van het Franse volk, dat gebukt zou gaan onder stijgende prijzen en de toestroom van niet-westerse migranten. Op 24 april wordt de strijd om het Elysée beslist met een definitieve stemronde. Verkiest straks één van Europa’s meest invloedrijke landen een populist tot president? Of houdt de Franse liberale democratie onder leiding van Macron alsnog stand?

Niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen weten rechts-populistische partijen voet aan de grond te krijgen. Van de Hongaarse premier Viktor Orbán en de regerende PiS-partij in Polen tot Forum voor Democratie: populistische antiliberale partijen zijn momenteel in heel Europa actief, soms zelfs als regeringspartij. In 2019 bespraken politicoloog prof. dr. Sarah de Lange (UvA) en historici dr. Pepijn Corduwener (UU) en Michiel Luining (MA Universiteit Leiden) hoe de Europese democratie onder vuur ligt. Is een populistische opmars in Europa onvermijdelijk? Meer weten? Kijk de opname hier terug.