Filmtips uit de Betweter Cinema

Van prachtige animaties en ontroerende docu’s, tot korte hilarische speelfilms: in de Betweter Cinema komen alle genres en vormen langs. En wist je dat je een groot deel van die films online kunt terugkijken?
Leestijd 3 minuten — Za 2 oktober 2021

Ook al zijn we een beetje richting het 'nieuwe normaal' aan het gaan, anderhalf jaar thuiszitten gaat je niet in de koude kleren zitten. Waarschijnlijk ken jij alle wandelingen in de omgeving en heb je Netflix al uitgespeeld...Met de herfst worden de dagen langer en regenachtiger. Wat moet je nu op kijken, als je op de bank onder een dekentje ligt? Wij selecteerden voor het Betweter Festival de beste korte films die we konden vinden. Grappig, soms een beetje down (waren we dat allemaal niet op een zeker moment?), maar vooral vaak heel herkenbaar. Ga lekker zitten en geniet van pareltjes over onder andere sprookjes, duiken, bijen en gegoochel met cijfers.

De mooiste animaties

In twee minuten een heel verhaal vertellen, dat kunnen deze Nederlandse animatie-makers als geen ander. Laat je verrassen!

Tourist Trap

Kom je na een lange autorit eindelijk aan op plek van bestemming, blijken meer mensen jouw unieke vakantieplek te hebben ontdekt. Prachtige animatie over een klein autootje wiens vakantie-idylle op brute wijze verstoord wordt. Leuk om te weten: elk detail in de film is door maker Vera van Wolferen en haar team met de hand geknipt uit papier.

Kort maar krachtig

Een jonge held moet een prinses redden van een slechterik. Lukt het hem om in twee minuten zijn taak te volbrengen? Filmmaker Junaid Chundrigar maakt in deze flitsende short korte metten met alle clichés die we kennen uit sprookjes.

Bijzondere docu’s

Deze documentaires nemen je mee naar een andere wereld: van de diepste zeeën tot wetenschappelijke experimenten op een hotelkamer. Ze weten te raken én te verwonderen. 

Diary of a beekeeper / De Bestuivers

Zonder bijen geen voedsel. De korte documentaire ‘Diary of a beekeeper’ van Eline Jongsma en Ken O’Neil volgt Keith Roberts, die met zijn bijenvolken langs boeren trekt om fruitbomen te bestuiven. Lukt het hem zijn bijen in leven te houden ondanks pesticidegebruik? Je kijkt hem via 2Doc

Gut Hack

In 2016 nam Josiah Zayner, een voormalig onderzoeker op het gebied van synthetische biologie bij NASA, een hotelkamer. In de loop van vier dagen voerde hij een uiterst riskant experiment op zichzelf uit. Het doel: "Om alle bacteriën in mijn lichaam volledig te vervangen." Gut Hack is een korte documentaire van Kate McLean en Mario Furloni, en volgt Zayner in zijn missie om zijn microbioom te transplanteren. Doel: zichzelf te verlossen van een leven lang slopende gastro-intestinale problemen. Wat we hier zien is een eigenhandige poeptransplantatie. Dat klinkt misschien raar en wellicht ook vies, maar dat is het zeker niet. Het is een behandeling die anno 2021 steeds meer terrein wint.

One Breath: A Life Without Gravity

Op één diepe teug adem 100 meter de diepte in duiken. Je moet het maar willen. ‘One Breath: A Life Without Gravity' van Sebastian Solberg neemt ons mee de diepe oceaan in en volgt freedivers Eusebio and Christina Saenz De Santamaria in hun poging een nieuw wereldrecord te vestigen. Veel van de beelden in de docu zijn door de duikers zelf geschoten. Het blijkt bijzonder materiaal: zonder zuurstofflessen en maskers weten de duikers ontzettend dicht bij dolfijnen en haaien te komen. Een unieke inkijk in het leven onder zee én het enorme doorzettingsvermogen van duikers die tot het uiterste willen gaan.

Zonder schoenen overleef je niet

Op een plein in Triëst, Italië verzorgen Lorena en Gian Andrea dagelijks de voeten van vluchtelingen die twintig dagen door de Kroatische en Sloveense bossen zijn getrokken. Christine Pawlatas documentaire over voeten maakt met een klein verhaal pijnlijk inzichtelijk hoe schrijnend de situatie is voor de mensen die te voet Europa proberen te bereiken.

Herkenbare fictie

Veel van de makers lieten zich inspireren door hun eigen ervaringen, mailden ze ons. En dat blijkt aan te slaan. De bizarre kantoorsituaties, uit de hand lopende gesprekken, en bezigheden in coronatijd die ze schetsen blijken bij mensen over de hele wereld herkenning op te roepen. Wij selecteerden de beste bekroonde en veelbesproken films. 

Today you, tomorrow me

Een man staat met pech langs de weg en niemand stopt. Dan krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Deze korte film van Chris Neal is gebaseerd op een Reddit-post die viral ging. Een mooi verhaal dat je weer laat geloven in de goedheid van de mens.

The Expert

Korte satire over managers die alles beter weten en elkaar eindeloos aanvullen met nikszeggende taal. Deze film riep op YouTube veel herkenning op. “You know you're an engineer when this doesn't feel like a joke anymore,” schreef iemand. Maker Lauris Beinerts baseerde de film op een kort verhaal van de Russische schrijver/blogger Alexey Berezin, die zich liet inspireren door zijn eigen kantoorervaringen.

Alternative math

Een korte film over een wiskundedocent in het tijdperk van ‘alternative facts’. Is 2+2 altijd 4? Maker David Maddox kwam op het idee voor de film na een gesprek waarin hij en zijn gesprekspartner het niet eens konden worden over feiten. De film werd gemaakt in 2017, een jaar na het aantreden van Donald Trump. Wie had kunnen denken dat het bizarre narratief van deze satire ons 4 jaar later zo bekend in de oren zou klinken? 

Lie detector

Een klein beetje je kwaliteiten aandikken tijdens een sollicitatie is waarschijnlijk niemand onbekend. In deze korte fictiefilm van Paul Emerson brengt een leugendetector daar verandering in, en niet alleen de sollicitant moet daaraan geloven... 

Hobby

Van broden bakken tot ommetjes lopen. Wie heeft er geen nieuwe hobbies opgepakt in lockdowntijd? Hilarische korte film van Colin Read, gefilmd vanuit zijn huiskamer, over corona-hobbies die niet echt blijken te beklijven.

So you come here often?

Deze openingszin zal een ieder die zich in de dating-scene begeeft (of veel Amerikaanse romcom films kijkt) wel bekend zijn. Het vat dit filmpje goed samen. We gaan er niet te veel over zeggen, want dat zou zonde zijn. De Israëlische crew maakte deze komedie in een zeer korte tijd in de corona-periode, tijdens een strenge lockdown.