De pandemie vermoeidheid

Ben je ook zo lusteloos de laatste tijd? Je bent niet de enige. De stress van de coronacrisis eist zijn tol. Hoe komt dat en is er wat aan te doen?
Leestijd 3 minuten — Di 14 juli 2020

Sinds maart staat de wereld op zijn kop. Een virus raast over de wereld. Lockdowns, quarantaines en overvolle IC’s. Mondkapje op, mondkapje af. Al die zorgen over je eigen gezondheid en die van anderen. Het is nogal wat. Ondertussen moet er wel gewerkt worden, het huis moet schoon, eten op tafel en eventueel de kinderen op tijd naar bed. Dan kan het zijn dat je na een aantal maanden er helemaal klaar mee bent en geen puf meer hebt. Dat de meest basale taken een opgave worden. Columniste Japke D. Bouma beschreef het als volgt:

“Ik vergeet ook steeds welke dag het is, alles voelt zo saai, altijd ben ik thuis, alle dagen lijken op elkaar. Gelukkig is er iemand op Twitter die af en toe meldt dat het woensdag is, of zondag, maar échte grip krijg ik niet en m’n gedachten zwermen overal heen. Wat als het nooit meer normaal wordt, wat als we hier nooit meer bovenop komen, als ik geen corona heb, kan ik nog steeds duizend andere ziekten hebben – et cetera.”

Lege batterij

Ze nam contact op met psycholoog prof. dr. Stefan van der Stigchel (UU) hij legt uit dat ons brein simpelweg is uitgeput. ''De batterij is leeg'', zegt Van der Stigchel. ''En die moet eerst opgeladen worden voor we weer verder kunnen. Almaar doorgaan met een vermoeid brein zorgt er alleen maar voor dat je nog makkelijker wordt afgeleid, met alle negatieve mentale gevolgen van dien. Rust nemen is nu belangrijker dan ooit.”

In zijn lezing ‘Moderne zonden: Verveling’ legde Van Der Stigchel al uit hoe overprikkeling tot stand komt en wat dat met de hersenen doet. Daarnaast hield hij een pleidooi voor niks doen. Dat was in de herfst van 2019 al een goed idee, maar in de zomer van rampjaar 2020 al helemaal.

Meer tips

De coronacrisis is here to stay, maar daar hebben we zelf geen invloed op. Neem je vermoeidheidsklachten serieus en probeer ze te verlichten door wat simpele tips te volgen:

  • Ga naar buiten. Natuurlijk daglicht helpt de natuurlijke slaappatronen van je lichaam te herstellen. De natuur werkt stressverlagend en de focus weer te krijgen voor de rest van de dag. De stilte van een natuurgebied draagt daar aan bij. In Japan hebben ze er zelfs een word voor 'Shinrin Yoku', wat letterlijk betekent ‘baden in het bos’.
  • Onderhoud contact met vrienden en geliefden. Gezellig kletsen over koetjes en kalfjes (of juist over je problemen) kan al wat extra energie geven.
  • Eet en drink gezond. Alcohol en andere verslavende middelen zijn een minder goed idee. Ze kunnen op korte termijn verlichting bieden, maar uiteindelijk hebben ze negatieve invloed op het omgaan met stress en slaapproblemen geven.
  • Hou op met scrollen! Beperk nieuws- en sociale media-consumptie. Zoals in tijdschrift WIRED te lezen valt: 'Checking your phone for an extra two hours every night won’t stop the apocalypse—but it could stop you from being psychologically prepared for it.'
  • Leg de lat niet te hoog. Als je tijdens de crisis geen nieuwe hobby ontdekt, roman schrijft of een nieuwe bedrijfsstrategie bedenkt, is dat ook prima. Je staande houden in een pandemie is al een hele prestatie.
  • Saai, maar o zo effectief: werk aan een slaaproutine. Je hoeft niet per se vroeg naar bed, maar stel wel een vaste tijd in om naar bed te gaan en werk daar ontspannen naar toe.