Superintelligente Sophia?

Ze is de eerste robot in de geschiedenis met een staatsburgerschap (in Saudi-Arabië), is te gast in verschillende tv-shows en heeft de Verenigde Naties toegesproken. Hoe menselijk is Robot Sophia?
Leestijd 2 minuten — Ma 8 oktober 2018

'Ze' heeft een realistisch, vrouwelijk gezicht en beschikt over ruim vijftig verschilende gezichtsuitdrukkingen. Op het eerste gezicht is Sophia's menselijkheid indrukwekkend. Maar wie langer met haar praat, prikt daar al snel doorheen.

Chatbot

Het uiterlijk en de bewegingen van Sophia zijn het resultaat van een bijzonder staaltje technologie. Maar menselijke intelligentie nabootsen (of creëren) is een stuk moeilijker. De NOS mocht haar interviewen en haar zeven vragen stellen. Vijf daarvan moesten een week van tevoren worden ingediend, en hierop kon ze dan ook prima antwoord geven. De laatste twee vragen mochten ze ter plekke bedenken. Het antwoord: “Can you please repeat that?”

Sophia kan dus alleen voorgeprogrammeerde antwoorden geven op voorgeprogrammeerde vragen. "Je kunt haar het beste vergelijken met een chatbot, zoals je die tegenwoordig in apps op je smartphone kunt vinden", vertelt robot-onderzoeker Koen Hindriks van de TU Delft de NOS. Sophia ziet er weliswaar menselijk uit, maar is volgens Hindriks nog zo computerachtig dat ze eigenlijk niet goed in te zetten is.

Angst voor superintelligentie

Veel mensen zijn enthousiast over het menselijker worden van robots, maar het zorgt ook voor angstbeelden. Robots zouden zelfbewust worden en de macht proberen te grijpen. We hoeven bij robot Sophia duidelijk nog niet te vrezen voor superintelligentie, maar hoe dichtbij zijn we bij dit doembeeld?

Kunstmatige intelligentie-expert dr. Pim Haselager legde in de lezing 'Robots: superintelligent of oliedom?' uit hoe ver we staan met de ontwikkeling van robots. Volgens hem is het wantrouwen tegenover kunstmatige intelligentie onnodig. “Het is onzin het te zien als een oorlog, waarin mens en robot elkaars vijand zijn en de slimste zal overwinnen”, stelt Haselager. “Robots zijn gebruiksapparaten die doen wat wij willen”. Kunstmatige intelligentie staat nog ver af van menselijke intelligentie. Zo hebben robots geen gezond verstand, geen common sense.Begrip van menselijke emoties en behoeftes, zoals een troostende hand op een schouder van iemand die verdrietig is, is er niet. Dat ligt compleet buiten de horizon van robots, laat staan dat ze de wereld gaan overnemen.

Volgens Haselager is het dus niet nodig om bang te zijn voor een hogere intelligentie dan wijzelf. Het grote publiek realiseert zich echter niet hoe beperkt hedendaagse robots zijn, vooral door de angstige berichten die de media schrijven. Menselijk uitziende robots, zoals Sophia, helpen ook niet om dit beeld te doorbreken. “Maar als mensen daadwerkelijk met robots gaan werken, zullen ze inzien hoe dom ze eigenlijk zijn”, aldus Haselager.

Meer weten over de ontwikkelingen van technologie? In de lezingenserie Technotopia hoor je experts over vier invloedrijke technologieën. De eerste lezing vindt plaats op 16 oktober.