Astma of ADHD door vieze lucht

De overheid is soepel met de norm voor uitstoot van schadelijk fijn stof. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de bevolking.
Leestijd 2 minuten — Ma 15 oktober 2018

Van alle schadelijke stoffen in de lucht beschermt de Nederlandse overheid burgers het slechtst tegen fijn stof en stikstofdioxide, meldt het AD. Uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie blijkt dat de normen voor uitstoot veel soepeler zijn dan bij gifstoffen die minder vaak voorkomen. En dit is zorgelijk, want luchtvervuiling is behalve voor het milieu ook schadelijk voor onze gezondheid.

Ziek van luchtvervuiling

Fijn stof en stikstofdioxide, die voornamelijk uitgestoten worden door het verkeer en industrie, dringen diep door in de longen. Tienduizenden mensen worden er chronisch ziek door. Het inademen van de kleine deeltjes in de lucht kan ontstekingen en ziektes als astma, bronchitis en COPD veroorzaken. Als gevolg hiervan overlijden jaarlijks 12.000 Nederlanders vroegtijdig, zegt het Longfonds. Het probleem kreeg een gezicht met de dood van de 9-jarige Ella Roberta, die stierf na een hevige astma-aanval, op het moment dat de slechtste luchtkwaliteit ooit werd gemeten in haar leefomgeving. Een strengere norm voor de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide zou jaarlijks duizenden doden en chronisch zieken kunnen schelen.

Invloed op hersenen

Het gaat bij de gezondheidsrisico's overigens niet alleen om luchtwegproblemen, maar ook om hersenfuncties. Professor Jordi Sunyer, hoofd van het Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL), deed onderzoek naar de effecten van luchtvervuiling op (ook ongeboren) baby's en kinderen in Barcelona, en vertelde hierover bij de lezing 'It's in the air'. In deze lezing ging Sunyer in gesprek met professor Bert Brunekreef over de invloed van luchtvervuiling op gezondheid. De uitkomsten zijn zorgwekkend; als vrouwen tijdens hun zwangerschap in aanraking komen met luchtvervuiling, is dat terug te zien in de ontwikkeling van de hersenen van hun baby's. Hun kinderen hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op ADHD en leerproblemen en bovendien een grotere kans om later in hun leven Alzheimer of Parkinson te krijgen.

Reden genoeg dus om de uitstoot van schadelijk stoffen te beperken. De huidige Europese normen lijken echter niet bij te dragen aan het verkleinen van de gezondheidsrisico's. “Ook al halen we als Nederland de Europese eisen, eigenlijk is dan de hoeveelheid fijnstof in de lucht nog steeds niet goed voor onze gezondheid”, stelt Brunekreef. “De Europese eisen zouden aangescherpt moeten worden”.

Benieuwd naar de luchtkwaliteit in jouw omgeving? Met de check van het Longfonds zie je hoe gezond de lucht bij jou in de buurt is. Ook de gemeente Utrecht heeft een speciale site, met informatie over de luchtkwaliteit in verschillende delen van de stad.

Kijk de lezing 'It's in the air' terug.