Er is een nieuwe reality-serie over het dagelijks leven ... op Mars.

In een kleine koepel ondervonden zes vrijwilligers welke uitdagingen je tegenkomt bij het leven op Mars. Hoe realistisch is een verhuizing naar de rode planeet?
Leestijd 2 minuten — Ma 30 april 2018

Een soort Utopia, maar dan anders. Zes mensen leefden een jaar lang op een nagemaakte versie van Mars. Het Hawaii Space Exploration Analog and Simulation-programma (HI-SEAS) creëerde in een kleine koepel omstandigheden zoals je die op Mars tegenkomt. De zes bewoners waren niet de eersten in de koepel, er gingen hen al drie andere onderzoeksgroepen voor. Nieuw is de podcastserie die over het leven in de koepel is gemaakt, bericht de NRC. Vanaf je luie bank kun je alle avonturen beluisteren in de reality-serie The Habitat. Je hoort over de uitdagingen waar de bewoners mee kampen, zoals het gemis van huis en het moeten omgaan met irritaties wanneer je zo lang bij elkaar op de lip zit.

Leven in de ruimte

Dat leven op andere planeten in de toekomst reëel is, stelt wetenschapsjournalist Govert Schilling in zijn lezingen. Ons Melkwegstelsel telt naar schatting minstens honderd miljard exoplaneten. Veel daarvan zullen als twee druppels water op de aarde lijken. Leeft er ook iets op die exoplaneten? Dat hangt ervan af of de planeet zich in een bewoonbare zone bevindt: niet te dichtbij haar ster, maar ook weer niet te ver weg. We weten inmiddels dat 1 op de 5 zon-achtige sterren in ons sterrenstelsel vergezeld wordt door een potentieel bewoonbare aarde. De planeet Mars is daar een van. Het is er niet te heet, er is een dampkring, en er is ooit water geweest. Dat wij in de toekomst op Mars of een andere exoplaneet kunnen gaan leven sluit Schilling dus niet uit. Intelligente buitenaardse wezens gaan we er volgens Schilling niet tegenkomen. Er zullen elders zeker ook tekenen van leven zijn, maar niet in dezelfde vorm als op de aarde. Schilling: "Evolutie hangt van toevalligheden aan elkaar. Homo sapiens vormt niet de top van een ordentelijke piramide, maar gewoon een van de talloze twijgjes aan een chaotisch groeiende struik."

Het project Mars One wil in de nabije toekomst (2024) een kolonie op Mars stichten, maar dat gebeurt volgens prof. dr. Gerard 't Hooft waarschijnlijk pas over zo'n honderd jaar. Gelukkig maar, want er moeten nog een hoop afspraken gemaakt worden over de regelgeving op Mars.

Meer weten? Bekijk de lezing 'Marsmannetjes en leven in het zonnestelsel' van Govert Schilling terug of blader door ons archief 'Aarde en heelal'.