Angstige tijden

We zijn bang: voor de vluchtelingen aan de Europese grenzen tot een moslim in de metro. Socioloog Frank Furedi stelt dat de angst regeert en dat vervreemdt ons van elkaar. Hoe kunnen we dit tegengaan?
Leestijd 1 minuut — Ma 18 april 2016

Afgelopen zaterdag sprak socioloog Frank Furedi op De Dag van de Filosofie over grenzen aan de hand van de vluchtelingencrisis en terrorisme. De denker is bekend geworden door zijn boek Culture of Fear (1997). De ontwikkelingen die hij daar beschrijft zijn nog steeds actueel. We leven in een cultuur van angst: tijdens het uitkomen van zijn bestseller waren we bang voor de 'Millenniumbug', nu zijn we bang voor andere culturen. Dat komt volgens Furedi voort uit een onzekerheid over onze eigen identiteit - Wie zijn we? Tot welke groep behoren we? In een interview maakt hij zich zorgen over de reactie van de politiek op terreurdreiging. Door het openbare leven plat te leggen zoals in Brussel en Parijs gebeurde, "toon je geen sterke, democratische samenleving, maar geef je een paniekshow.” Hij pleit voor een nieuw soort humanisme.

De collectieve angst zorgt voor afname van solidariteit. Iedereen die je niet kent is een 'gevaarlijke vreemde', van de overbuurman die pedofiel kan zijn tot (orthodoxe) moslims in de metro. Dit polariseert de samenleving en verstikt het politieke debat. Dat legde Frank Furedi uit in de lezingenreeks Uitgesproken Idealen. Hoe kunnen we bepalen wat we wel samen willen en niet alleen maar bang zijn voor de ander? Kijk Fear and solidarity terug.