Vijand van persvrijheid

De Turkse president Erdogan doet er alles aan om journalisten en media te muilkorven. Hij heeft de krant Zaman overgenomen. Hoe kun je berichtgeving uit conflictsituaties op waarde schatten?
Leestijd 1 minuut — Ma 7 maart 2016

De Turkse president Erdogan heeft de toch al tanende persvrijheid in zijn land nog verder ingeperkt. Hij plaatste de grootste oppositiekrant Zaman onder curatele. De hoofdredacteur is ontslagen en de journalisten kunnen hun werk niet meer doen. De krant wordt nu gemaakt door sympathisanten van de leider van het land. De spanning in Turkije is om te snijden: in het zuidoosten vecht het leger een bloedige strijd tegen de Koerdische PKK, er zijn aanslagen vanuit Koerdische hoek, regelmatig worden demonstraties tegen de president met harde hand afgebroken en het land speelt een centrale rol in de Europese vluchtelingencrisis. Erdogan heeft er dus alle belang bij om de berichtgeving in zijn land te muilkorven.

Betrouwbare informatie is in conflictsituaties niet makkelijk toegankelijk. Om strategische redenen wordt nieuws vaak gemanipuleerd of voorgekookt. Dat maakt onafhankelijke berichtgeving nog moeilijker, terwijl juist in deze situaties persvrijheid van groot belang is. In het Grote Media Debat stond de vraag centraal. Hoe kun je nieuws uit conflictgebieden op waarde schatten? 'The first casualty of war is truth', aldus militair historicus dr. Christ Klep. Samen met Joeri Boom (Zuid-Azië correspondent NRC/NOS) en prof. Beatrice de Graaf (hoogleraar History of International Relations & Global Governance) discussieerden zij over deze vraag. Kijk 'Media en conflict' terug.