17 Miljoen mensen

Sinds eind maart 2016 wonen er geen 16, maar 17 miljoen mensen 'op dat hele kleine stukje aarde'. Vooral de Nederlandse steden groeien, maar zijn ze ook té vol? En raken we gestresst van die drukte?
Leestijd 1 minuut — Ma 21 maart 2016

Vandaag telt Nederland officieel 17 miljoen inwoners. Wie de 17 miljoenste inwoner is, is onbekend. In een interview in Trouw zegt Jan Latten, hoogleraar sociale demografie en hoofddemograaf bij het CBS, dat de kans groter is dat het gaat om een immigrant dan om een hier geboren baby. In de statistieken valt ook op dat de verstedelijking toeneemt. "Terwijl het noorden nog nauwelijks groeit en de randen van het land leeglopen, is rond Amsterdam sprake van metropoolvorming,” aldus Latten. Volgens sommigen zijn de steden te vol. De stichting tegen overbevolking, de Club van Tien Miljoen, maakt zich al jaren zorgen. Zij schetst beelden van krioelende mensenmassa's, bergen vuilnis, eindeloze volgebouwde gebieden en files: "Massaliteit leidt tot overlast en overlast leidt tot stress en irritatie".

Toch blijkt dit niet per se het geval. In de reeks Healthy Urban Living bogen topwetenschappers uit binnen- en buitenland zich in vier lezingen over stadse thema's in relatie tot gezondheid en welzijn. Dr. Mazda Adli (Psychiatrie, UMC Charité Berlijn) en prof. dr. Meike Bartels (Biologische Psychologie, VU Amsterdam) legden uit dat het heel moeilijk te onderzoeken is of zoiets complex als de stadse omgeving impact heeft op onze gemoedstoestand. Adli benadrukt dat dit niet betekent dat het leven in een grote stad geestesziek maakt, maar wel dat het voor kwetsbare individuen een risicofactor is. Of je gelukkig of ongelukkig (en zelfs depressief) bent hangt af van meerdere factoren zoals je kindertijd, persoonlijkheid, levensgebeurtenissen, urbanicity en genen. Kijk de lezing Urban stress and happiness terug.