Angst

Het angstige stuurt onze samenleving. Waarom?
Leestijd 1 minuut — Ma 31 augustus 2015

Op zondagavond 30 augustus was psychiater prof. Damiaan Denys de laatste Zomergast van 2015. Hij vertelde aan de hand van fragmenten dat 'het angstige onze samenleving stuurt, niet het nieuwsgierige'. Volgens hem ligt de individualisering daar aan ten grondslag. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar leven, die vrijheid maakt ook bang.

In de reeks 'Waanzin' noemde klinisch psycholoog prof. Marcel van den Hout angst 'een uit de hand gelopen nut'. Angst voor spinnen heeft evolutionaire waarde, maar pleinvrees of erythrofobie (angst om te blozen) echter niet. Van de Hout legt uit hoe angsten en fobieën ontstaan, en hoe ze samenhangen met de omgeving en andere psychische stoornissen. Bekijk 'Oorzaken van angst'.