Verleden ruiken

Waarom roept de kerstgeur nostalgische gevoelens op?
Leestijd 1 minuut — Ma 22 december 2014

De geur van brandend hout in de openhaard, de dennennaalden van de kerstboom, of de mengeling van sinaasappel en kruidnagel van de glühwein op het fornuis: de 'kerstgeur' roept bij veel mensen nostalgische herinneringen op. Monique Smeets (UU) doet onderzoek naar geur en herinneringen. Hoe kan het dat sommige geuren zo'n sterke herinnering losmaken? Eén hypothese is dat de gebieden in de hersenen waar geuren verwerkt worden, naast de gebieden liggen die herinneringen opslaan en emoties verwerken. Meestal zijn het de specifieke geuren, die je niet vaak ruikt, die ineens een bepaalde situatie weer naar boven brengen.

Tijdens het symposium X-track Memory keken neurowetenschappers naar verschillende aspecten rondom geheugen en herinnering. Zo stelde prof. dr. Marjan Joëls dat stress er voor zorgt dat je dingen beter herinnert. Misschien is het niet alleen de kerstgeur die herinneringen oproept, maar herinner je je een stressvol kerstdiner met de hele familie ook het best.