De stad van de toekomst: kleinschalig, technologisch of eerlijk?

Wat is voor jou een duurzame stad?
Leestijd 2 minuten — Ma 27 oktober 2014

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? In de serie Movies: Science and the City, gaan we op zoek naar inspiratie om de stad Utrecht eerlijker, gezonder en slimmer te maken. We duiken samen met Utrechtse politici en wetenschappers het filmtheater in voor een gesprek n.a.v. spraakmakende documentaires.

Misschien kunnen we alvast inspiratie opdoen aan de hand van deze korte filmpjes. In het kader van het project CRISP werden jongeren in zes Europese landen gevraagd naar hun visie op de duurzame stad van de toekomst. Hieruit ontstonden korte animatiefilmpjes met drie toekomstscenario's. Bouwen we de stad van de toekomst op de gemeenschap, technologie of ethiek?

Kleinschalig en gezond?

In deze toekomstvisie leven we in zelfgeorganiseerde kleinschalige gemeenschappen. We maken gebruik van lokale grondstoffen en hebben een langzamere en gezonderde levensstijl.

Ook tijdens Healthy City: Forks over Knives, spraken we over lokale oplossingen voor een gezondere stad. Over het subsidiëren van stadstuinen bijvoorbeeld, zoals Hetty Linden (directeur volksgezondheid Utrecht) voorstelde. Of door het organiseren van buurtdiners met eten dat anders weggegooid zou worden, zoals de Youth Food Movement Utrecht doet.

Of liever de technologische stad?

In de hightech stad leven we van 100% vernieuwbare grondstoffen. We hebben slimme huizen die van kleur veranderen naarmate hitte of verkoeling nodig is, waardoor we nauwelijks verwarming of airco nodig hebben. We zuiveren het regenwater, hebben snel hightech openbaar vervoer, en zonnepanelen op mondiale schaal.

Het doet denken aan de grootschalige duurzame technologie waar de Finse professor het in de documentaire 'Ecopolis' over heeft. Op 3 november kijken we de documentaire en gaan we in nagesprek met prof. dr. Albert Meijer (Bestuurs- en Organisatiewetenschap, UU), drs. Lot van Hooijdonk (wethouder Milieu, gemeente Utrecht) en Tom van de Wetering (SETUP Utrecht en Smart City Utrecht).

Of de ethische wereld?

Stel je voor dat dat van elke euro die je in de koffie- of snoepautomaat stopt, 50 cent naar een goed doel gaat. In de ethische stad is ethiek de drijfveer achter al ons gedrag en zijn we ons bewust van de consequenties van onze acties. Er is een sterke verzorgingsstaat middelen worden eerlijk verdeeld over de wereld. De ethische stad biedt kansen voor iedereen.

Is een eerlijke verdeling van welvaart in de stad mogelijk? Op maandag 1 december kijken we de documentaire 'Inequality for all', en gaan we in nagesprek met o.a. prof. dr. Jan Luiten van Zanden (Geschiedenis, UU), Victor Everhardt (wethouder Werk en inkomen, Utrecht).

Wat is jouw favoriete toekomstvisie? Kom naar Movies: Science and the City op 3 november of 1 december and discussiëer mee.