3D-geprint eten

Van een oorschelp tot eten, alles komt uit de 3D-printer
Leestijd 1 minuut — Ma 27 oktober 2014

Afgelopen week was het Dutch Design Week in Eindhoven. Op Strijp-S, het creatieve en culturele hart van Eindhoven, kwamen samenleving, technologie, research en design samen. Je zag hier de resultaten van de samenwerking van de TU/e en Design United (3TU Research Centre). Een greep uit het aanbod: ambulance drones, zorgrobots en een luchtreinigend pak, maar ook een circulair sanitair systeem voor in sloppenwijken. Een steeds terugkomend fenomeen is de 3D-printer waarmee je alles kan maken: van nieuwe oorschelpen voor brandwondpatiënten tot vers en voedzaam eten. Met materiaal kun je meer dan je denkt.

In de reeks 'Stof tot nadenken' gingen we op zoek naar de betekenis van materiaal als ambachtelijk en technologisch product. Door met de 3D-printer zelf je voedsel te bouwen, neem je als consument een actievere rol aan en kom je dichter bij het product te staan. Zo is de printer dé manier om ontvreemding tegen te gaan, aldus Ronald Gijsbertsen (actieonderzoeker en directeur SOMO) en Bas van Abel (creative director, Waag Society). Het productieproces wordt lokaal en toegankelijk gemaakt. If you can't open it, you don't own it: je bezit een product pas als je het kunt openmaken, aanpassen en repareren. Kijk de lezing 'Goed spul: materiaal met morele eigenschappen' terug.