Geldzaken

Goed omgaan met geld is lastig
Leestijd 1 minuut — Ma 22 september 2014

Tweederde van de Nederlandse jongeren heeft moeite persoonlijke financiën te beheren, en driekwart van de volwassenen is niet goed geïnformeerd over zijn pensioen, zo stelt koningin Maxima in haar toespraak tijdens een bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs. Ze benadrukt het belang van 'financiële geletterdheid'. Wereldwijd hebben steeds meer mensen toegang tot financiële services, onder meer door internet bankieren en mobiel bankieren. Maar weten ze ook hoe ze er mee om moeten gaan?

OESO houdt zich niet alleen bezig met met geldzaken op persoonlijk niveau, maar ook die van bedrijven; die profiteren van belastingparadijzen via ingewikkelde constructies. Vorige week presenteerden ze zeven actiepunten daarover. We moeten daar alert op zijn en publieke zeggenschap terugwinnen op multinationals, stelde voormalig onderzoeksrechter en Europarlementariër Eva Joly tijdens Power to the People. De consument moet niet alleen inzicht hebben in eigen portemonnee, maar ook meer begrip krijgen van de financiële markt.

In de serie Money, money, money onderzoeken economisch en sociaal geschiedkundigen prof. dr. Oscar Gelderblom en prof. dr. Joost Jonker de wereld van geld. In de lezing Belasting en bedrijven nemen ze het belastingsysteem onder de loep. Niemand betaalt graag belasting, toch heeft de overheid geld nodig. Belasting is daarmee noodzakelijk, maar is het ook een noodzakelijk kwaad?