Stadionwoning

Wonen in een Braziliaans WK-stadion
Leestijd 1 minuut — Ma 11 augustus 2014

Tijdens het WK voetbal waren alle ogen op Brazilië gericht. Nu is het stil in de stadions, wat gaat er met deze kolossen gebeuren? Twee architecten opperden om er betaalbare woningen van te maken. Ze willen efficiënt gebruik maken van de ronde vorm van het stadion en tussen de steunpilaren 'housing units' bouwen. Het veld blijft gewoon bespeelbaar voor wedstrijden en als er geen wedstrijden zijn is het een gezamenlijke ruimte voor de bewoners. Armoede is een groot probleem in Brazilië en in aanloop naar het toernooi zijn zo'n 20.000 mensen hun huizen uitgezet om de bouw van de stadions en andere faciliteiten mogelijk te maken. Het plan van de architecten zou een stap in de goede richting zijn om de situatie te verbeteren. Van een stadion betaalbare woningen maken is een vorm van 'social design'. Volgens prof. dr. Pieter Hooimeijer is social design een oplossing voor een 'wicked problem', door middel van een ontwerp wat een bestuur of burger alleen niet had kunnen bedenken. Met de betrokkenen in het achterhoofd proberen de architecten tot oplossing van een lastig vraagstuk, namelijk armoede, te komen. Tijdens het Grote Stadsdebat dat in het teken van social design stond, spraken Hooijmeijer, wethouder Ruimtelijk Ordening in Utrecht Gilbert Isabella, directeur van de Pastoe fabriek Harm Scheltens en directeur van het Sociaal Planbureau Bureau prof. dr. Kim Putters, over de voor - en nadelen hiervan. Ook in Utrecht zijn er voorbeelden te vinden. Kijk het debat 'Social design: De creatieve stad' terug.