Gelijk = geluk

Gelijk krijgen maakt gelukkig.
Leestijd 1 minuut — Ma 23 december 2013

Een gevoel wat sommige onbewust al zullen herkennen, maar wat wetenschappers nu ook stellen in een artikel in de kersteditie van het British Medical Journal. In het experiment moesten mannen het met hun vrouw - die niet wist van het onderzoek - eens te zijn en zonder klagen dingen doen die zij vroeg. Zelfs als de man het gevoel had dat de vrouw het bij het verkeerde eind had. Gedurende dit experiment ging de kwaliteit van leven van mannen omlaag: van een gemiddelde 7 naar 3. Bij vrouwen ging het omhoog: van een 8 naar een 8,5. "Het lijkt er op 'gelijk hebben' je geluksgevoel beïnvloedt en dat je neerleggen bij iets waarmee je het niet eens bent juist leidt tot ongeluk", aldus de onderzoekers.

Geluk is lange tijd een ondergeschoven kindje geweest in de wetenschap, maar krijgt nu juist veel aandacht. Hoe gelukkig zijn wij eigenlijk in Nederland en waar wordt dit door bepaald? Hierover sprak prof. dr. Paul Schnabel in de reeks 'Geloof, hoop en liefde'. Bekijk de lezing 'Geluk' terug.